Emil Jørgensen
deres søn Poul gik på Jyderup Realskole fra 1937 - Mellemskoleeksamen 19404
kan pt. ikke se Lena og Leif (har søgt 1937-50)

1972, december; Guldbryllup
et kendt og agtet ægtepar, fhv. sognerådsformand og gårdejer Emil Jørgensen og hustru, fru Julie Jørgensen, Dambækvej, Jyderup, tidligere "Søgård", Kajemose i Holmstrup sogn, kan søndag den 17. december 1972 fejre guldbryllup.
Guldbrudeparret, der er henholdsvis 74 og 72 år, lærte hinanden at kende allerede fra barneårene. Fru Julie Jørgensen er født i Akselholm, som datter af daværende bagermester Slott, og Emil Jørgensen er født på "Søgård" i Kajemose. Efter giftermålet overtog Emil Jørgensen sin fødegård, og de gode traditioner som faderen gårdejer Jørgensen, var kendt for, blev videreført og fulgt op på smukkeste måde. Emil Jørgensen drev gården som en dygtig landmand, samtidig med at han interesseret fulgte med i sognets ve og vel og i kommunale, kulturelle og faglige anliggender. I en årrække var han medlem af Holmstrup sogneråd og afløste gårdejer Frederik Jeppesen som sognerådsformand, indtil han i 1966 blev afløst af Fr. Jeppesens søn, gårdejer Hermann Jeppesen. Emil Jørgensen var formand i de år, hvor der taltes om en sammenlægning af Holmstrup, Jyderup og Buerup sogne, men Emil Jørgensen ønskede at sikre den nye centralskoles bevarelse, og det blev kun til drøftelser. Emil Jørgensen blev sognet en god mand, og han gik i brenschen for de fremskridt, som han fandt var til gavn for både sognet og dets beboere. I sine synspunkter var han loyal og retsindig og blev respekteret og afholdt indenfor alle kredse.
Fru Julie Jørgensen har gennem de mange år suppleret sin mand på harmonisk måde og blev lige så værdsat i og udenfor hjemmet. også fru Jørgensen har taget del i offentlig arbejde, blandt andet som medlem af Holmstrup menighedsråd, men først og sidst gik hun op i at være en dygtig, alsidig og gæstfri husmor og en kærlig mor for ægteparrets tre børn. Der blev levet et lykke familieliv på "Søgård", og ægteparret vandt, ved deres fælles karaktertræk, det venlige og hjælpsomme i væremåde, en meget stor venneskare.
Gården er stadig i slægtens eje, idet den er overtaget af en søn, gårdejer Leif Slott Jørgensen. En anden søn er forsikringsinspektør Poul Slott Jørgensen, Holbæk og datteren Lena, er gift med installatør Poul Christensen, Jyderup. Julie og Emil Jørgensen er faldet godt til i Jyderup, hvor de også har vundet mange gode venner, og Emil Jørgensen er glad for at tage en tur til "Søgård" for at give en håndsrækning.
Nu glæder de sig til guldbryllupsdagen, som det afholdte og populære ægtepar fejrer ved en fest med slægt og venner1

1960, januar fru Julie Jørgensen fylder 60 år
En afholdt og gæstfri dame, fru Julie Jørgensen, Kajemose, fylder på søndag 60 år.
Fru Jørgensen, der er gift med sognerådsformand Emil Jørgensen, er afholdt og populær i sognet, hvor hun har boet det meste af sin tid. Fru Jørgensen er datter af afdøde bagermester Slott, Akselholm, og har siden sit giftermål med Emil Jørgensen haft sit hjem på gården i Kajemose.
Her er altid åben døre for slægt og venner, og fru Jørgensen er en dygtig og flittig husmor, en gæstfri værtinde og en kærlig mor for sine tre børn.
En datter er gift med installatør Poul Christensen, Jyderup, en søn, Leif, er hjemme på gården, og en anden søn, Poul Slott Jørgensen er forretningsdrivende i Holbæk.
Da Emil Jørgensen naturligvis må tilbringe megen tid med kommunalt arbejde og ofte må være borte fra gården, må fru Jørgensen gøre en ekstra indsats, og det gør hun glad og gerne og er altid elskværdig mod de mange, der har ærinde til sognerådsformanden2

1972, december; Dødsfald fru Sognerådsformand
fhv. sognerådsformand i Holmstrup, Emil Jørgensen, Dambækvej i Jyderup, har haft den sorg, at miste sin hustru, fru Julie Jørgensen, der i går døde i en alder af 72 år.
For kun godt en halv snes dage siden fejrede ægteparret guldbryllup under stor opmærksomhed, og selv om fru Jørgensen havde gene af hjertesvaghed, var hun rask nok til at kunne glæde sig over mærkedagen og samværet med slægt og venner. Julie Jørgensen, der var født i Akselholm, som datter af daværende bagermester Slott, var kendt som et dygtigt og elskeligt menneske og meget afholdt af alle. I de mange år på "Søgården" i Kajemose var hun en flittig medhjælp for sin mand, en prægtig mor for ægteparrets børn og meget gæstfri og hjælpsom. Selv tog hun også del i det offentlige arbejde, bl.a. som medlem af Holmstrup menighedsråd. Efter at have overdraget gården til en søn, gdr. Leif Slotte Jørgensen, flyttede Julie og Emil Jørgensen til Jyderup, hvor de var faldet godt til, og at de samtidig bevarede kontakten med deres gamle sogn fik de utallige beviser for på guldbryllupsdagen. Julie Jørgensens død vil betyde et smerteligt savn for hendes mand og alle de øvrige der holdt af hende.
Foruden sin mand og den nævnte søn, efterlader fru Julie Jørgensen datteren Lena, der er gift med installatør Poul Christensen, Jyderup, og den ældste søn, forsikringsinspektør Poul Slott Jørgensen, Holbæk3

1960, december; Dødsfald (Fru Julie Jørgensens mor)
En af Holmstrup sogns ældste og agtede beboere, fru Katinka Slott, enke efter bagermester C. Slott, er død, 83 år.
Fru Katinka Slott var et beundringsværdigt menneske, der har kunnet overkomme det utroligste. - I sit ægteskabs første år havde fru Slott sit hjem på Gyde Mølle og senere på Rangle Mølle, indtil ægteparret for godt 40 år siden byggede Akselholm bageri.
I hjemmet opvoksede en flok på 13 og for dem blev fru Slott en opofrende, trofast og kærlig moder.
En halv snes år efter, at bageriet blev grundlagt, havde fru Slott den sorg at miste sin mand. Hun videreførte bageriet med stor dygtighed og var selv den første på pletten om morgenen og tog del i arbejdet sammen med et par sønner, ligesom hun også en del år selv kørte ud med brødet. I en årrække har en søn, bagermester Ejnar Slott, stået for virksomheden, men indtil for et år siden vedblev fru Slott at være aktiv i bageriet lige fra de tidlige morgentimer. Sygdom slog fru Slott ud. Hun fik for to år siden sat den ene ben af og måtte siden den tid sidde i en rullestol. Fru Slott er gennem årene blevet beundret af alle for sin indsats, ukuelige tapperhed og fantastiske arbejdsevne, samtidig med at hun blev afholdt for sin venlighed og gæstfrie og hjælpsomme indstilling. for børnene vedblev hun at være det samlende midtpunkt og hendes sind var forunderligt ligevægtigt og stort, selv om hun også fik den sorg at miste tre af sine børn.
Under sin sygdom er fru Slott blevet plejet kærligt og opofrende af sin svigerdatter, fru Kamma Slott. I over 20 år boede fru Slott sammen med Kamma og Ejnar Slott, og der bestod et forbilledligt og smukt familieforhold.
Fru Katinka Slott vil blive savnet mest af sine kære, men også af sin store venneskare, og hun vil blive husket som en ener.
Foruden den nævnte søn bor en søn, bagermester Frits Slott, i Svinninge, mens to andre sønner bor hhv. i Sorø og Aalborg.
De seks døtre er fru Helene Slott, Skarridsøgade, fru Magna Bang Mikkelsen, Akselholm, frk. Ena Slott, Holmstrup, fru Alice Jensen, Visking central, fru Julie Jørgensen, Kajemose, og fru Karen Sørensen, Knabstrup central5


Kilder:
Kilde 1: Kalundborg Folkeblad 13. dec. 1972, side 6; Guldbryllup
Kilde 2: Kalundborg Folkeblad 4. jan. 1960, side 3; 60 år
Kilde 3: Kalundborg Folkeblad 28. dec. 1972, side 6; Dødsfald fru Sognerådsformand
Kilde 4: Jyderup Realskoles årsberetning maj 1937, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Jyderup Realskoles årsberetning maj 1938, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Jyderup Realskoles årsberetning maj 1939, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Jyderup Realskoles årsberetning maj 1940, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Jyderup Realskoles årsberetning maj 1941, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Kilde 5: Kalundborg Folkeblad 10. dec. 1960, side 3; Dødsfald

Sidst rettet 17. januar 2015
©Jyderup Realskole